Eurofiel

Komt net een tweet langs van iemand die ik nog niet zo lang volg op Twitter, maar inmiddels zo respecteer dat ik wat zij schrijft altijd wat beter lees dan de gemiddelde tweet. Zo ook weer deze:

Wie van plan is VVD te stemmen, weet goed dat VVD volstrekt eurofiel en neoliberaal is, dus tenzij je een multinational runt, doe het niet!

Probleem. Ik ben niet van plan VVD te stemmen, dus wat dat betreft zit ik goed. Ik zie ook de uitwassen van het neoliberalisme dus ook geen probleem. Maar Eurofiel… Hier kan ik wel eens fout zitten.

Nu is het tegenwoordig populair om Eurosceptisch te zijn. In veel gevallen omdat er niet echt over nagedacht wordt en men gewoon de eerste de beste populist napraat. Daar is weinig tegen te doen, hoe zorgelijk dat ook is. Maar nu is het geschreven door iemand die wel nadenkt. Dan moet je reageren.

Een snelle reply zoals gebruikelijk op Twitter zit er niet in. Een afdoende reactie past nooit in 140 tekens. Ik zie de eindeloze discussie al aankomen, waarbij ik na de zoveelste ‘tweetwisseling’ maar gelijk geef om er vanaf te zijn, zonder ten diepste overtuigd te zijn geraakt. Heb ik dus niks aan. Daarom deze blog. Kan ik meteen mijn mening nog eens doordenken.

Ik houd van Europa. Ik vind Europa een plezierige uitstraling hebben. Dit in tegenstelling tot Nederland dat de laatste tijd steeds introverter begint te worden.

– Ik was blij dat Europa ons land vorig jaar sommeerde het op straat zetten van asielzoekers met kinderen stop te zetten.

– Ik was blij met de Europese regels betreffende de legbatterijenWe weten inmiddels dat we van onze eigen regering op dat gebied weinig te verwachten hebben.

– De druk van Europa om ons aan de afspraken met de Belgen te houden wat betreft de Westerschelde en de Hedwigepolder.

– De  rem op de datahonger van de US wat betreft onze bank- en reisgegevens.

– Wetten die maar niet ingevoerd worden, omdat die strijdig zouden zijn met een of ander Europees verdrag.

Ja ik ben best wel trots op Europa. Het is veel groener en socialer dan Nederland de afgelopen 10 jaar is geweest. En dat bevalt me.

Maar er is wel een enorm financieel probleem, een direct gevolg van het feit dat we met een financiële crisis te maken hebben gehad die vanuit Amerika naar Europa is overgewaaid. En de Europese regeringen zijn indertijd  met enorm veel geld (in totaal 4600 miljard euro) die crisis te lijf gegaan in de vorm van garanties aan banken en subsidies aan verzekeringsinstellingen. Overheidsgeld dus dat noodzakelijk was om ons hele systeem in de lucht te houden. En dat lukte niet helemaal. Daardoor openbaarde zich het probleem van de halfslachtige manier waarop de Euro was ingevoerd. ‘Weeffouten’ worden het genoemd. Wat we meemaken is in eerste instantie een crisis van politiek leiderschap. Van de onwil om met Europese oplossingen dit probleem te lijf te gaan. We hebben een Europese federale unie nodig. Je kunt niet 1 munt goed beheren met 17 regeringen, met 17 economische strategiën en met 17 centrale banken en 17 obligatiemarkten. Dat bestaat nergens anders in de wereld. Alleen de Europeanen hebben de illusie/hoogmoed dat dit mogelijk is. Misschien bestaat er wel ergens een staat zonder een munt, maar een munt zonder staat is onmogelijk.

Dus er moet radikaal gekozen worden. Een Federaal Europa of helemaal stoppen met de Euro. Dat had natuurlijk in 1992 moeten gebeuren toen de Euro nog in de steigers stond. Maar dat is niet gedaan, dus moet het nu.

Als je die federatie niet wilt, kan dat, maar dan moet je stoppen met de Euro. De krimp zal dan volgens een studie van de ING het dubbele tot het drievoudige zijn van de krimp die Nederland heeft gekend als gevolg van de financiële crisis. Kost een paar centen, maar dan ben je er wel vanaf. Is beter dan een halfslachtige tussenoplossing van alleen maar noodverbandjes.

Ik kies voor een Europese Federatie, maar niet omdat het financieel gunstiger zou zijn, maar omdat ik meer vertrouwen heb in de Europese politiek dan in de Nederlandse. Europa is voortvarender op het gebied van mensenrechten, duurzaamheid en vrijheid. Nederland is onverdraagzaam naar vluchtelingen geworden, wil niet meer naar voren kijken en alles verbieden.

Ik ben Eurofiel!

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: