Wel of geen ICD

Tijdens mijn laatste bezoek aan mijn Cardioloog begon hij over de slechte pompfunctie van mijn hart en bracht de mogelijkheid van een ICD ter sprake omdat ik een redelijke kans loop om vroeg of laat een gevaarlijke hartritmestoornis, hartstilstand of allebei te krijgen. (Een ICD is een soort pacemaker die een stroomstoot geeft in dat soort situaties.) Maar om die pompfunctie eerst nog eens te bekijken stelde hij voor om over drie maanden nog eens een echo te laten maken van mijn hart en dan te beslissen over wel of geen ICD. Het hoeft trouwens niet. Er zijn mensen die er niet een willen hebben.  Die vinden een hartstilstand de mooiste manier om dood te gaan en daar is wat voor te zeggen.

De vraag is dus eigenlijk. Vind je het erg genoeg dat je een redelijke kans loopt op een voortijdig dood door een hartstilstand om zo’n apparaat te laten inbouwen.

De meeste mensen die zo’n apparaat dragen zijn blij met hun ‘waakhondje’. Hij geeft hun extra zekerheid. Maar er kleven ook nadelen aan:

– Hij kan onterecht afgaan. En dat schijnt geen leuke ervaring te zijn.

– Je mag de eerste drie maanden na de operatie niet autorijden. En mocht dat ding een keer afgegaan zijn, dan gaat er onmiddellijk een nieuwe periode van drie maanden niet autorijden in.

– En de operatie zelf natuurlijk om het apparaat te plaatsen.

Wat is wijsheid.

In ieder geval vind ik dat je wel betere argumenten moet hebben dan alleen: “Nou, dan doen we dat maar he.” De kosten van zo’n operatie zitten wel tussen de 5000 en de 40.000 euro.

Advertenties

Tags: , ,

Eén reactie to “Wel of geen ICD”

  1. Johnd738 Says:

    Though it is true I enjoy your writing style, I don’t agree with your main point of view about this one. I do delight in your website nevertheless. ffefcdekecdd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: